یادگیری زبان به لیسنینگ یا مهارت شنیداری وابسته است. لیسنینگ داده های شنیداری را فراهم می کند و جزء اصول اولیه یادگیری زبان است و از طریق آن زبان آموز قادر به تعامل در ارتباط گفتاری خواهد بود.
مدرسان کارآمد زبان انگلیسی به زبان آموزان می آموزند که چگونه لیسنینگشان را مطابق با موقعیتهای مختلف ، انواع داده ها و هدفهای گوش دادن تنظیم کنند . آنها به زبان آموزان کمک می کنند تا مجموعه برنامه های لیسنینگ را گسترش دهند و برنامه مناسب را با هر موقعیت تطبیق دهند .
برنامه های لیسنینگ
برنامه های لیسنینگ تکنیکها یا فعالیتهایی هستند که به طور مستقیم به درک و به یاد آوردن داده های لیسنینگ کمک می کنند . این داده ها بر اساس چگونگی پردازش داده ها توسط شنونده طبقه بندی می شوند .
برنامه های کل به جزء لیسنینگ به شنونده بستگی دارند . شنونده به اطلاعات پیش زمینه ای که از موضوع دارد ، موقعیت یا شرایط آن ، نوع متن و آن زبان مراجعه می کند . این اطلاعات پیش زمینه مجموعه ای از انتظارات را بوجود می آورد که به شنونده در تفسیر آنچه شنیده کمک می کند وآنچه در ادامه متن خواهد آمد را پیش بینی می کند . این برنامه ها عبارتند از :
گوش دادن به ایده اصلی متن
پیشگویی کردن
نتیجه گیری
خلاصه کردن
برنامه های جزء به کل بر اساس متن می باشند . شنونده به زبان پیام متن یعنی ترکیبی از صداها ، کلمات و گرامر که معنی را میسازد متکی ست . این برنامه ها شامل موارد زیر می باشد :
گوش دادن به جزئیات خاص
شناخت کلمات هم خانواده
شناخت نحوه قرار گرفتن واژه ها
شنوندگانی که برنامه محور هستند از برنامه های فراشناختی نیز برای برنامه ریزی ، نظارت و ارزیابی لیسنینگ خود استفاده می کنند.
آنها بر این اساس برنامه ریزی می کنند که هریک از برنامه های لیسنینگ را برای عملکردی بهتر درشرایطی خاص تطبیق دهند .آنها بر میزان درک و کارآمد بودن برنامه های انتخابی نظارت دارند . ارزیابی آنها بر مبنای دستیابی به اهداف درک لیسنینگ است و اینکه آیا ترکیب برنامه های انتخابی لیسنینگ ترکیب مؤثری بوده است یا نه .
لیسنینگ برای پی بردن به معنی
برای استخراج معنی از یک متن لیسنینگ ، زبان آموزان باید چهار مرحله اساسی را دنبال کنند :
هدف لیسنینگ را دریابند . دانش پیش زمینه خود را در مورد آن موضوع به کار ببرند تا بتوانند محتوای متن را پیش بینی کرده و برنامه های مناسب لیسنینگ را شناسایی کنند .
به بخشهایی از لیسنینگ که به هدف شناسایی شده تان مربوط است توجه کنید و نسبت به بقیه قسمتها بی اعتنا باشید . این انتخاب، زبان آموزان را قادر به تمرکز بر روی موارد خاص داده و کاهش میزان اطلاعاتی می کند که باید برای تشخیص آن در حافظه کوتاه مدتشان نگه دارند .
برنامه های کل به جزء و جزء به کلی را انتخاب کنید که مناسب با آن قسمت از لیسنینگ هستند واز آنها را با انعطاف و به صورت تعاملی استفاده کنید . زمانیکه زبان آموزان از این برنامه های کل به جزء و جزء به کل بصورت همزمان برای دریافت معنی استفاده می کنند هم درک آنها از لیسنینگ بیشتر می شود و هم اعتماد به نفسشان افزایش می یابد . میزان درکتان را هم در زمان لیسنینگ و هم پس از تمام شدن آن بررسی کنید. نظارت بر میزان درک به زبان آموزان کمک می کند تا به تناقضات و عدم درک خود پی ببرند و آنها را به سمت استفاده از برنامه های جایگزین سوق می دهد.
برگردان به کوشش خانم رضوانه محمدی
بیشتر بخوانید:
معرفی ایستگاه انگلیسی زبان رادیوی NPR با لهجه آمریکایی
۱۰راه و منبع تقویت مهارت شنیداری(لیسنینگ) زبان انگلیسی