5 راه کاهش استرس آیلتس (تجربه های عملی مهندس ابوالقاسمی از شرکت در 3 آزمون آیلتس)

5 راه کاهش استرس آیلتس

5 راه کاهش استرس آیلتس

آزمون آیلتس برای تمامی کسانی که این آزمون را برای بار نخست برگزار میکنند و به ویژه شرکت کنندگان خانم، بسیار هراس آور و با فشار روانی فراوان همراه است. گرچه در پایان روز آزمون تمامی شرکت کنندگان در میابند آیلتس ‘بی آزار’ یا ساده تر از آنچه میپنداشته اند بوده، شوربختانه در این زمان بخشی از نمره ای که حق ایشان و بازتاب واقعی سطحشان  بوده را از دست داده اند.

تا لحظه نگارش این نوشتار 3 بار در آزمون آیلتس شرکت کرده ام که یک بار آن در سال 2008، و 2 بار دیگر با فاصله کمتر از 2 ماه در اسفند 94 و اردیبهشت 95 بوده اند که تصاویری از کارنامه های آن ها را در زیر میبینید. مواجه با استرس و فشار های روانی برای من و دیگر آزمون دهندگان در این 3 آزمون و گفتگوی رو در رو با صدها زبان آموز کلاس های خصوصی که تجربه همسانی داشتند دلیل نگارش این نوشتار است تا بتوان راهکارهایی هوشمندانه برای کاهش استرس این آزمون برشمرد.

Pages from scan0014IELTS Certificate Abolqasemi, 2016-1394

1. کوشش برای عملکرد و اندیشه منطقی در روزهای پیش از آزمون(ثبت نام به هنگام، زمانبندی درست، مشاوره گرفتن)

یکی از بزرگترین عوامل پدید آورنده فشار روانی نزدیک شدن به روز آزمون و نداشتن آمادگی کافی در یک یا چند مهارت است. اتفاقی که برای خود من در سال 2008 در هندوستان روی داد. گرچه نام نویسی من بطور منطقی انجام شد و روی زمانبندی هم تقریبا خوب کار کرده بودم، ولی با اینهمه در هفته های آخر همچنان برای رایتینگ آماده نبودم و این باعث میشد حتی در مهارت های دیگر هم روحیه و جسارت لازم را نداشته باشم و از صد ها ساعت مطالعه نتیجه لازم را نگیرم. همان اندازه مطالعه با توصیه های مناسب تر یا کلاس های فشرده تر در هفته های آخر میتوانست برای من تا یک نمره افزایش در رایتینگ را بهمراه داشته باشد.

5 راه کاهش استرس آیلتس

5 راه کاهش استرس آیلتس

توصیه من اینکه که ثبت نام خود را با برنامه ریزی و بجا انجام دهید. بخردانه است اگر روزانه 5 تا 6 ساعت مطالعه دارید،  برای هر یک نمره افزایش در آیلتس 3 ماه در نظر بگیرید. همچنین اگر 1.5 ماه مانده به آزمون حس آماده نبودن دارید سریعا از یک استاد خصوصی یا آموزشگاهی مشاوره و طرح درس بگیرید تا به هدررفت زمان و خراب شدن آزمون تان نیانجامد. هچنین بیاد داشته باشید بسیاری از مدرسان خصوصی آیلتس و حتی برخی مدرسان کلاس های آنلاین در برابر دریافت یک جلسه کلاس خدمات مشاوره و برنامه ریزی برای شما را نیز به حرفه ای ترین شکل انجام خواهند داد.

سخن آخر در زمینه برنامه ریزی اینکه خودتان را فریب ندهید و همچین کوشش کنید گفته های کاملا غیر منطقی ولی شیرین برخی مدرسان را نادیده بگیرید. اگر سطح زبان شما بالا نیست و میدانید در تمرین با نمونه سوال ها یک تا دو نمره پایین تر از نمره دلخواه هستید، بدون شک با چند جلسه خصوصی یا “جزوه های طلایی” و “تکنیک و رموز ناگفته آیلتس” نخواهید توانست این شکاف را پر کنید. بالا بردن یک نمره overall آیلتس در کمتر از 1 ماه برای 90% زبان آموزان غیر ممکن است و 90% احتمال دارد شما هم در آزمون به این 1 نمره افزایش نرسید! پس هوشمندانه عمل کنید تا هم روح و روانتان فرسوده نشود و هزینه بی مورد نکرده باشید.

2. داشتن همراه در روز اسپیکینگ و آزمون کتبی

حتی برای من که در آزمون 15 اسفند 94 در بخش اسپیکینگ به نمره 8 دست پیدا کردم روز مصاحبه(speaking) با استرس غیر منطقی همراه بود و حس کردم استرس سبب شد آنطور که باید نباشم. حتی این حس یاس “بد امتحان دادن” تا روز آزمون کتبی(written) همراهم بود. بهترین راه برای رویارویی با استرس داشتن یک همراه صمیمی است. اگر دوست یا همسرتان میتواند همراهتان باشد پیشنهاد میکنم حتما از ایشان بخواهید شما را همراهی کنند. از بین رفتن حس غریبی میتواند در بهتر صحبت کردن شما و تمرکز در به کار گرفتن دانسته ها بسیار سودمند باشد. در روز امتحان نوشتاری هم همراه شما میتواند تا درب آزمون همراه شما باشد و به ویژه از استرس آغاز صبح بکاهد. داشتن همراه به ویژه در روز آزمون اسپیکینگ میتواند معجزه آمیز باشد!

5 راه کاهش استرس آیلتس

5 راه کاهش استرس آیلتس

مورد دیگر اینکه توجه داشته باشید بخش نخست آزمون کتبی شما بخش لیسنینگ است. بسیاری از زبان آموزان به ویژه شرکت کنندگان خانمی که بخش لیسنینگ را به باور خود “خراب” کرده اند، در بخش های دیگر را هم کارکرد خوبی ندارند حتی اگر با دریافت کارنامه بفهمند نمره لیسنینگ ایشان آنچنان هم که فکر میکردند بد نبوده. در بسیاری از موارد نمره شما بیش از آنچه میپنداشته اید خواهد شد پس با تمامی قدرت سراغ بخش های دیگر رفته و روحیه خود را حفظ کنید.

مرکز های آیلتس برگزار کننده مصاحبه دربرگیرنده عواملی هستند که خود به خود فشار روانی ایجاد میکنند: نبود هیچگونه گفتگو با دیگران، دیدن دیگر داوطلبین مضطرب،  گاهی نیاز به انتظار کشیدن چند ده دقیقه ای در روز آزمون کتبی( قفل و زنجیر شدن درب حوزه در حدود 8.15 صبح و آغاز لیسنینگ در حدود 9 صبح) و آزمون شفاهی(حدود 10 تا 30 دقیقه فاصله از زمان رسیدن تا گرفتن عکس، بازرسی بدنی، انتظار پشت درب اتاق مصاحبه و در نهایت وارد شدن)، دیدن کسانی که آزمون خود را خراب کرده اند، گرفته شدن عکس از شما و پایش بدنی برای همراه نداشتن وسایل الکترونیکی، و تازگی داشتن ساختمان و چیدمان داخلی آن.  شما باید هوشیار باشید تا با داشتن یک همراه و داشتن گفتگوهای دوستانه در حد امکان از این استرس بکاهید.

3. گفتگو با دیگران و خواندن تجربیات زبان آموزان دوره های پیشین

به باور من بخش چشمگیری از استرس از ناآشنایی و رویارویی با محیط تازه پدید می آید و گرنه میباید میزان ثابتی از استرس را در هر آزمون تجربه کرد.  99% شرکت کنندگان در آزمون آیلتس که با آنها گفتگو کردم بر این باور بوده اند که آزمون های دوم و سوم را با استرس بسیار کمتر و خودباوري و اطمینان بسیار بالاتر برگزار کرده اند. از این رو شرکت کنندگان دوره های تازه باید تا جایی که میتوانند با کسانی که واقعا در آیلتس شرکت کرده اند گفتگو کنند یا نوشته های ایشان را بخوانند. (توجه کنید شوربختانه برتری جویی میان موسسات آیلتس و مراکز برگزار کننده این آزمون در ایران و ترتیب دهندگان تورهای آیلتس در کشورهای همسایه به انتشار دروغ های هدفمند زیادی در این زمینه انجامیده که هزاران هزار بار از سوی تازه واردان بازدید میشود.

5 راه کاهش استرس آیلتس

5 راه کاهش استرس آیلتس

کوشش کنید اگر انتقادی میخوانید تنها به گفته های کسانی توجه کنید که نام کامل خود را ذکر میکنند و مدرکی از آزمون آیلتسی که میگویند برگزار کرده اند در دسترس است. به ادعاهای عجیب و دور از ذهن به ویژه در رفتار نامناسب مسئولین آزمون اعتماد نکنید چون هرگز حتی یک مورد آن را از کسانی که در مرکز هایی همچون ایرسافام، دانشگاه آزاد، آیلتس تهران، دین و دانش آزمون داده اند نشنیده ام و همگی کارکرد بسیار خوبی داشته اند)

4. شرکت در یک آزمون آزمون آزمایشی؟ نه!

شاید بسیاری شرکت در آزمون آزمایشی آیلتس را بهترین گزینه کاهش استرس بدانند چرا که با قرار گرفتن در محیطی مشابه با شرایط آزمون آشنا میشوند و استرس آنها برای آزمون اصلی بسیار کم میشود. حتی نمره دریافتی هم اصلا مهم نیست که چند باشد! به نظر خیلی منطقی و سنجیده می آید ولی متاسفانه شرکت در آزمون های آزمایشی را شاید بتوان آخرین و بدترین گزینه دانست و دلیل آن هم نمره های بسیار پایینی است که مراکز برگزار کننده برای شرکت کنندگان ‘رد’ میکنند.

Unreliable Invalid Mock Exams IELTS TOEFL

بر پایه تجربه ای که دست کم 10 نفر از شرکت کنندگان در آزمون های آزمایشی آیلتس و تافل در سالها و دوره های مختلف داشته اند باید بگویم تاثیر روانی خرد کننده ای که دریافت نمره پایین (گاه تا 2 نمره پایین تر از حد واقعی!) بر روی زبان آموزان دارد به گونه ای است که بسیاری از ایشان که حتی پیش از آزمون هم زیر فشار شدیدی بوده اند خود را کاملا باخته و در برخی موارد حتی در آزمون واقعی شرکت نمیکنند.  هر چقدر هم شرکت کننده در این آزمون ها از توان خود در رویارویی با تاثیر مخرب روانی دریافت 4 یا 4.5 “ناحق” در کارنامه مطمئن باشد، چنین آزمون هایی تنها به تخریب روحیه خواهند انجامید و سودی برای زبان آموز نخواهند داشت.

5. شرکت در یک آزمون اصلی آیلتس؟ شاید!

با اینهمه نام نویسی در 2 آزمون اصلی گزینه ای است که رفته رفته در میان زبان آموزان هواداران بیشتری میابد. از آنجاییکه عملا تمامی کسانی که نمره بالای 6.5 آیلتس دریافت میکنند بیش از 2 بار در آزمون شرکت کرده اند، بهترین کار 2 بار ثبت نام از آغاز کار است!

Sitting the IELTS Test
شرکت در آزمون واقعی در هر یک از مراکز رسمی برگزاری آزمون بیشترین دلگرمی و اعتماد به نفس را به شرکت کننده داده و تنها برای ایشان “سود” خواهد داشت. شخصا در آزمون اولی که در ایران برگزار کردم(25 اسفند 94) حتی با اینکه 5 سال پیشتر از آن یکبار در هند آیلتس داده بودم(سال 2008) در چند ثانیه آغاز بخش لیسنینگ دستم شروع به لرزیدن کرد و استرس به من حاکم شد (کارنامه که به دستم رسید لیسنینگ را 8.5 شده بودم!). بار دومی که در همان مرکز(ایرسافام) آیلتس دادم کوچکترین استرسی نداشتم و حتی در بخش اول لیسنینگ دست چپم زیر چانه ام بود و با دست راست مینوشتم! بخش اسپیکینگ را هم ‘فوق العاده’ برگزار کردم چون هم با ساختمان، هم با روند کلی برگزاری آزمون در مرکز و هم با توانایی ها و کاستی های خوم آشنایی کامل داشتم و همچنین میدانم دفعه پیش درحالیکه کارکرد خیلی خوبی نداشتم نمره 8 دریافت کرده بودم و خیالم از “حداقلی” که بدست آورده بودم آسوده بود.

امیدوارم این نوشته برای شما سودمند بوده و در کاهش فشار روانی شما و دریافت نمره هر چه بهتر کارساز باشد.

.

5 راه کاهش استرس آیلتس – بیشتر بخوانید:

دانلود کتابچه کمکی سخت ترین لغات ریدینگ های کتاب Cambridge IELTS 11 (برای نخستین بار در ielts2.com)

دانلود کتاب Cambridge IELTS 11 (برای نخستین بار در ielts2)

۱۰ تکنیک موثر برای یاد گرفتن لغات جدید زبان انگلیسی

فهرست بهترین منابع آیلتس

اسکیم(skim) کردن – مهارت های اصلی آیلتس و تافل

آموزش گام به گام نوشتن رایتینگ تافل آیلتس Task 2

دانلود ویدئوی مصاحبه اسپیکینگ آیلتس نمره ۸

دانلود جزوه ۲۸۰ پرسش و پاسخ رایتینگ آزمون های پیشین آیلتس

دانلود گلچین پر کاربردترین ۳۰۰۰ واژه زبان انگلیسی 

پرسش و پاسخ های Speaking کمبریج آیلتس ۱۱ تست ۴، کلاس مهندس ابوالقاسمی

دانلود جزوه لغات دشوار ریدینگ های کتاب کمبریج آیلتس ۱۰(برای نخستین بار در ielts2)

گزیده بهترین نوشته های ielts2.com