پیشتر درباره چندین راه حفظ کردن و تقویت لغات زبان انگلیسی و همچنین لغات ضروری آیلتس و تافل صحبت کردیم. در اینجا کوشش میکنیم در زمینه راهکارهای یادگیری واژگان برای آزمون هایی همچون آیلتس آکادمیک و جنرال و همچنین آزمون تافل و باید ها و نباید های این راهکارها بنویسیم و به طور خاص به غلط ترین شیوه ها و راهکارهای متاسفانه معمول در زمینه یادگیری واژگان ضروری آزمون های آیلتس و تافل بپردازیم.
.
روش های مناسب برای یادگیری واژگان تازه
در این زمینه پیشتر نوشتیم و چند روش را بررسی کردیم. میتوانید بهترین راه تقویت لغات آیلتس ، بهترین راه حفظ کردن لغات آیلتس، یا دانلود جزوه کمکی برای دو کتاب لغت 400 و Essential و همچنین بخش دانلود این وبسایت را ببینید. این روش ها برپایه گزینش و انتخاب درست لغات مورد نظر از بهترین منابع در دسترس زبان آموزان و تکرار و بازبینی آن ها در بازه های زمانی مشخص و بر پایه تجربه های عملی کلاس های خصوصی آیلتس و تافل ما میباشند. در آینده نیز نوشته های بیشتری در این زمینه در دسترس زبان آموزان قرار داده خواهد شد.
.
روش های غلط یادگیری لغات تازه
اما آشنایی با شیوه های نادرست و 100% غلط در زمینه یادگیری لغات تازه آیلتس و تافل یا زبان انگلیسی بطور کلی نیز میتواند تاثیر بسیار نامناسبی بر روی وضعیت زبان انگلیسی زبان آموز داشته باشد و نه تنها دایره لغات ایشان را افزایش نداده بلکه زمان دو چندانی را برای تصحیح آموخته های نادرست از ایشان بگیرد. در اینجا توضیح کوتاهی درباره معمول ترین روش های نادرست می آوریم:
.
1. حفظ کردن معادل های فارسی لغات
شاید معمول ترین شیوه غلط در یادگیری واژگان زبان انگلیسی و همچنین لغات ضروری برای آزمون های آیلتس و تافل حفظ کردن معادل های فارسی آن ها باشد که البته از سوی برخی معلم های زبان، استاد های آموزشگاه های آیلتس و تافل، بسیاری از مولفان کتاب های آموزشی و انتشارات که تنها به فکر دریافت پول از خریدار هستند دیربازی است که پیشنهاد و تبلیغ میشود.
اگر مترجم زبان انگلیسی هستید و باید بر هر دو زبان چیره دستی و تسلط داشته باشید احتمالا حفظ کردن برابر های فارسی اشکال چندانی ندارد ولی اگر قصد یادگیری مکالمه زبان انگلیسی، یا شرکت در آزمون آیلتس و تافل را دارید کاری اشتباه تر از این نیست.
اما چرا این شیوه اشتباه است؟ متاسفانه متقاعد کردن زبان آموزان به ویژه زبان آموزان سطح های پایین تر به اشتباه بودن این شیوه کار ساده ای نیست چون زمان زیادی نیاز است تا ایشان به (1) نادرست بودن معادل های فارسی بسیاری از لغات حفظ شده (2) عدم توانایی به کار گیری آن ها هنگام صحبت کردن یا نوشتن، (3) ایجاد مکث های طولانی در هنگام صحبت و نوشتن (4) عدم درک واقعی لغات در بخش درک مطلب ریدینگ های دشوار آیلتس و تافل و نهایتا (5) ساختن جمله هایی بی معنی با ذهنیت کاملا فارسی که برای انگلیسی زبان ها کاملا بیگانه است پی ببرند.
با توجه به تمامی دلایل بالا و بسیاری از دلایل ریز دیگر باید از این شیوه دوری کرده یا چشم براه شکست در آزمون یا دوره آموزشی مکالمه خود باشید. همچنین این موضوع یکی از بزرگترین تفاوت ها در شیوه تدریس مدرسان قوی و حرفه ای آیلتس و تافل از یک سو و جمع بزرگی از معلم ها و آموزشگاه های ضعیف با بازده کاری بسیار پایین از سوی دیگر است.
اگر آموزشگاه یا مدرسی اقدام به آموزش دوزبانه واژگان یا به فارسی صحبت میکند و از منابع فارسی برای تدریس آیلتس و تافل بهره میگیرد کوشش کنید از کلاس های ایشان دوری کنید.
.
2. حفظ کردن فهرست لغات خارج از جمله
این شیوه نیز به دلیل معمول بودن بلای بزرگی در راه رسیدن به نمره های خوب آیلتس و تافل به شمار میرود. در اینجا نیز برخی آموزشگاه ها و مدرسان آیلتس و تافل با هدف “ویژه نشان دادن خود یا نامشان” اقدام به ارائه جزوه های غیر اصولی و تالیف های نادرست و ناقص از منابع استاندارد و کتاب های موجود در بازار کتاب کرده و فهرستی بلند بالا از مجموعه ای از واژگان مناسب و غیر مناسب کرده و زبان آموز را ملزم به حفظ کردن لغات بصورت فهرستی و خارج از جمله میکنند.
در این روش (1)معمولا از دیکشنری کمک گرفته نمیشود و (2) نهایتا یک مثال برای هر واژه آورده شده (3) زبان آموز هرگز قادر به ساخت جمله برای این واژگان نیست و (4) زبان آموز با تلفظ و البته ساختارهایی که جمله معمولا در آن پدیدار میشود کاملا بیگانه است.
دستاورد این شیوه در پایان راه بانک بزرگ و بی کابردی از واژگان سطح بالا و سطح پایین آزمون مورد نظر است که زبان آموز هرگز نمیتواند آن ها را در مکالمه خود به کار برد و در زمان پاسخدهی به تست های آزمون تنها معنای گنگی از آن ها را به یاد می آورد که به ظاهر هیچ ارتباطی با متن پیش رو در روز آزمون نخواهد داشت. زبان آموزانی که با این شیوه پیش میروند پس از تلاش بسیار زیاد هرگز نمره ای بالاتر از 5.5 تا 6 آیلتس نخواهند گرفت درصورتی که با زمان و انرژی بسیار کمتر و با شیوه ای درست خواهند توانست به سادگی به نمره 7 و بالاتر آیلتس دست یابند.
.
3. استفاده از کتاب ها و منابع قدیمی یا نامناسب
بارزترین ویژگی معلم ها و موسسات آموزش زبان انگلیسی، آیلتس و تافل، در دستور کار قرار دادن و تدریس کتاب های نامربوط و قدیمی این آزمون هاست. این کتاب ها البته بسیار نام آشنا و معروف هم هستند. نام کتاب هایی مثل 504 و 1100 را همه شنیده ایم ولی آیا این کتاب ها واقعا برای آزمون آیلتس و تافل طراحی شده اند یا هیچ ربطی به این دو آزمون و بسیاری از آزمون های دیگر مثل آزمون های زبان دکترا، ارشد MBA و بسیاری دیگر ندارد؟ جالب که کتاب 504 برای تمامی این آزمون ها تجویز میشود.
تعیین منابع آموزشی تا اندازه ای اهمیت دارد که تقریبا میتوان هر آموزگار و مدرسی را از منابعی که تعیین کرده شناخت. برای حفظ کردن و یادگیری واژگان تازه به ویژه برای آزمون های آیلتس و تافل باید یا با یک حرفه ای مشورت کنید تا شما را تعیین سطح کرده و کتاب های مناسب شما را برایتان فهرست کند یا یک پژوهش کوچک اینترنتی انجام دهید و از دست اندرکاران این آزمون ها منابع را درخواست کنید.
پیشنهاد ما آنست که به سایت های دانلود منابع اعتماد نداشته باشید چون هدف این وبسایت ها تنها شمار بازدید کننده و درآمدزایی است و ایشان آگاهی چندانی در زمینه منابعی که برای دانلود در دسترس قرار میدهند ندارند. بسیار دیده میشود قدیمی ترین و نامناسب ترین منابع برای آزمون های آیلتس و تافل به زیباترین شکل و بالاترین سرعت برای دانلود در دسترس قرار میگیرد. خواندن چنین منابعی زمان و توان بسیاری را هدر میدهد و بخت شما را برای رسیدن به نمره ای که شایسته آن هستید را بسیار کم میکند.
.
4. یادگیری لغات بدون توجه به تلفظ درست آن ها
یکی از بدترین سهل انگاری ها در مسیر بالا بردن دایره لغات و آموختن واژگان تازه انگلیسی بی توجهی به تلفظ درست آن هاست. تقریبا تمامی زبان آموان خودخوان و بسیاری از زبان آموزان آموزشگاهی و برخی از زبان آموزان کلاس های خصوصی و البته درصد چشمگیری از استاد های آیلتس و تافل آموزشگاهی به این مشکل دچار هستند. اینکه چرا استقبال از این روش غلط که برای هر کس از نظر عقلانی مردود است تا این اندازه بالاست موضوع بحث ما در اینجا نیست ولی اگر این چالش بزرگ به درستی شناخته شود زبان آموزانی میتوانند از آن دوری کرده و به ویژه در بخش لیسنینگ آیلتس و تافل نمره بالاتری دریافت نمایند.
کوتاه آنکه زمانی که زبان آموز تلفظ واژگان را غلط می آموزد، از شناخت این واژگان در فایل های شنیداری و یا در گفته های آزمون گیرنده در روز آزمون اسپیکینگ ناتوان است و از سوی دیگر زمانی که این واژگان را خود به کار میبرد، طرف مقابل از درک و فهم آنچه زبان آموز میگوید ناتوان خواهد بود. پس پل میان گوینده و شنونده ویران شده و هیچ پیوندی برقرار نخواهد شد.
مشکل زمانی بزرگتر میشود که واژه های غلط آموخته شده با سرعت بسیار بالایی در فایل های شنیداری پخش میشوند و زبان آموزانی که به این شیوه کار را پیش برده بخت بسیار اندکی برای درک و پاسخگویی به پرسش ها خواهند داشت.
.
5. یادگیری لغات بدون توجه به ترکیب های معمول (collocation) آن ها
گرچه در امتحان های دبیرستان و بخش زبان کنکور دانستن معنای یک واژه به تنهایی برابر با دریافت امتیاز یا نمره در یک سوال امتحانی است، در زمینه آموختن زبان انگلیسی و آزمون های آیلتس و تافل اینگونه نیست و اشتباه در این زمینه میتواند به معنای کاهش چشمگیر نمره برای زبان آموز باشد.
در اینجا نیز باید تقصیر را متوجه آموزشگاه ها و برخی معلم های زبان و آیلتس دانست که یا از وجود یا اهمیت ترکیب ها بی خبرند یا به علت نداشتن دانش کافی در این زمینه از تدریس آن و معرفی منابع در این زمینه سرباز میزنند و دستاورد این شیوه تدریس بدون collocation چیزی نیست جز زبان آموزی که هرچه آزمون آزمایشی یا اصلی میدهد به نمره 7 اسپیکینگ یا رایتینگ نمیرسد و در بخش ریدینگ نیز برخی از سوال ها و بخش هایی از متن برای ایشان گنگ و ناآشنا به نظر میرسد.
اما این ترکیب ها یا collocation ها دقیقا چه چیزی هستند؟ یکی از تعریف هایی که برای کالکیشن آورده شده بصورت زیر است:
the habitual juxtaposition of a particular word with another word or words with a frequency greater than chance.
با هم آیی گاه به گاه یک واژه خاص با دیگر واژه یا واژگان بصورتی که فراوانی آن بیش از میزان معمول باشد.
نمونه هایی از این ترکیب ها را برای واژگان come، go و get در تصویر میبینید:
مواردی که بررسی شد بزرگترین اشتباه هایی است که زبان آموزان و برخی دست اندرکاران آموزش زبان انگلیسی و کلاس های آمادگی آیلتس و تافل به آن ها گرفتار هستند. امیدواریم این نوشته که حاصل تجربه های سال های گذشته ما و تدریس آموزشگاهی و خصوصی و گفتگو با بسیاری از زبان آموزان ناکام در آزمون های آیلتس و تافل بوده بتواند راهنمای زبان آموزان دوره های پیش رو و همچنین همکاران و مدرسان هوشمند باشد. در آینده باز هم درباره روش های سودمند تقویت و حفظ لغات آیلتس خواهیم نوشت.