گنجینه گسترده واژگانی که به درستی بهمراه مثال(Example) ها، ترکیب(collacation) ها و تعریف(definition) آموخته شده اند میتوانند در بالا بردن نمره زبان آموزان در آزمون های آیلتس و تافل بسیار سودمند باشند. پیش از این درباره بهترین شیوه ها و منابع لغات آیلتس/تافل نوشتیم و گفتیم که راه های گوناگونی برای اندوختن این گروه واژگان وجود دارد و برای هر کس میتواند منحصر به فرد باشد. در زیر بهترین شیوه های یادگیری(حفظ کردن) هدفمند واژگان را بررسی میکنیم. برتری و مزیت این شیوه های آنست که آن ها را در چهارچوب طبیعی خود یا میگیرید و دیگر آنکه به یاد آوردن آن ها بسیار ساده تر خواهد بود.
بهترین شیوه های تقویت واژگان دشوار آیلتس و تافل
(1) یک دیکشنری(فرهنگ واژگان) استاندارد و تک زبانه انتخاب کنید:
اگر در آغاز راه آیلتس/تافل هستید، هنوز میتوانید خود را از بیراهه بهره گیری از فرهنگ لغت های غیر استانداردی که بسیار در میان زبان آموزان معمول است و آن ها را ناخواسته به پرتگاه آموختن هزاران هزار برابر نادرست میکشاند نجات دهید! گزینش یک دیکشنری طراحی نشده برای امتحان های آیلتس و تافل انتخاب یک خروجی نادرست در یک مسابقه حساس است که ممکن است جبران آن هرگز ممکن نباشد. این دسته زبان آموزان حتی با کوشش بسیار و صرف صد ها یا شاید هزاران ساعت آموزشی هرگز نمیتوانند به نمره های ایده آل 7 آیلتس و 100 تافل برسند و در چهارچوب کاری خود بعنوان آموزگار آیلتس/تافل بسیار با این موارد روبرو هستیم و پیشنهاد میکنم برای گریز از این پرتگاه پیش از هر چیز دیگر در این زمینه یک تصمیم گیری هوشمندانه داشته باشید.
معایب دیکشنری های غیر استاندارد را میتوان در (یک) پیشنهاد برابر های نادرست یا برابر های فارسی، (دو) تلفظ نادرست یا نداشتن گزینه تلفظ و (سه) نداشتن مثال های مناسب (چهار) نداشتن مرجعی برای ترکیب(collocation) ها و هم معنی(synonym) و (پنج) نداشتن تعریف(Definition) درستی از واژه ها دسته بندی کرد.
از فرهنگ های استاندارد و مناسب برای دوره های آیلتس و تافل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
Longman Advanced Dictionary
Oxford Advanced Dictionary
Cambridge Advanced Dictionary
(2) کلمات را گروه بندی کنید و در گروه بیاموزید:
این روش آموختن لغات میتواند بسیار پربازده و سودمند باشد. لغت ها را هرگز تصادفی و از گوشه و کنار منابع مختلف انتخاب نکنید. در عوض پهرست هایی از لغت های مرتبط با هم تهیه کنید و کوشش کنید کلمه هایی که تازه یاد میگیرید را درون این گروه(Word Sets) ها وارد کنید. خوشبختانه چنین پهرست هایی را میتوانید در دیکشنری های حرفه ای و استاندارد پیدا کنید، فهرست(Word Sets) های اینچنینی را در این فرهنگ لغت ها یافته و با فهرست های خود همسنجی و مقایسه کنید و در نهایت دانش و سطح واژگان خود را بسیار بالا ببرید. برای مثال اگر یک واژه تازه مثل “braise” را آموخته اید میتوانید آن را با واژه هایی مثل bake، cook، stew، و barbeque در یک دسته زیر نام “Cooking” قرار دهید.
(3) تا میتوانید بنا به سلیقه و علاقه خود فیلم و سریال ببینید و موسیقی گوش کنید
دیدن فیلم و سریال به زبان انگلیسی و گوش کردن به موسیقی هایی که به آن ها علاقه دارید راهی است که حتی 20 سال پیش در دسترس زبان آموزان نبوده و امروزه میلیون ها نفر در سراسر جهان تنها با تکیه بر همین روش هزاران هزار واژه کاربردی تازه را با زحمت کم و به شکلی بسیار خوشایند(fun) فرا میگیرند. دیدن فیلم و سریال و همچنین گوش کردن به موسیقی بجز افزودن بر دانمنه لغات و گنجینه واژگان، راه بسیار خوبی برای آشنا شدن به لهجه های بومی آمریکایی/بریتیش و غیره و همچنین آشنایی با تلفظ درست واژگان و آهنگ سخن گفتن انگلیسی زبان هاست.
(4) فهرست های اختصاصی و حرفه ای لغات ضروری انگلیسی را پیدا کنید و بیاموزید:
بسیاری زبان آموزان از تعداد واژه هایی که برای رسیدن به نمره 6 تا 7 آیلتس یا 80 تا 100 تافل باید بیاموزند و میزان تلاش و کوششی که باید برای آموختن این واژگان هر روزه متحمل شوند هیچ پیشینه ذهنی ندارند و رویارویی ایشان با هزاران هزار واژه تازه برایشان هراس آور و ناشدنی به نظر میرسد و بسیاری هم در میانه راه کار را رها میکنند.
با اینهمه، برای کسانی که جسارت، هوشیاری و پشتکار رسیدن به قله آیلتس/تافل را دارند پهرست هایی اختصاصی از لغات ضروری وجود دارد که میتواند برای این دسته از زبان آموزان یک میان بر چند صد/هزار ساعته در راه آموختن واژگان باشد. بزگترین مزیت این پهرست ها آن است که هیچ واژه پرت و نامربوط در آن ها وجود ندارد و هر چه هست را باید آموخت! با اینهمه، برای بهینه کردن این روش به ویژه اگر زبان آموز بصورت خودخوان قصد رسیدن به نمره مورد نظر خود را دارد بسیار توصیه میشود همین پهرست را نیز به گونه ای که در قسمت (2) گفته شد به زیر گروه های کوچک تر تقسیم کرده تا بازده یادگیری را بالا ببرند. برای نمونه میتوانید گروهی برای بخش ورزش، بخش آشپزی و خوراکی ها، بخش رسانه ها و علوم کامپیوتر و …. در نظر بگیرید.
از معروف ترین و پربازده ترین پهرست ها برای آیلتس و تافل میتوان به پهرست های زیر اشاره کرد که میتوانید آن ها را جستجو در اینترنت یافته و در برخی وبسایت ها تمرین هایی برای آن ها پیدا کنید:
Specific Vocabulary Lists
3000 Most Common Words of English Language
Oxford 2000 Words
Word Formation Charts
(5) از نمودار واژگان استفاده کنید:
زبان آموزان در نخستین ماه های واژه آموزی در راه آمادگی امتحان های آیلتس و تافل در میابند که بسیاری از واژگانی که برای یاد گرفتن پیش رو دارند در واقع با یکدیگر مرتبط هستند. از این جهت که ریشه های همسانی داشته یا همواره پسوند ها یا پیشوند های مشخصی به آن ها افزوده میشود. این دانش و تکنیک، آموختن واژگان ضروری آیلتس و تافل را بسیار ساده تر از آموختن آن ها بدون توجه به این نکته و شیوه خواهد کرد. برای نمونه assist فعل است درحایکه assistance و assistant اسم هستند و در جمله نیز کارکرد اسم دارند.
این نکته شاید در نگاه نخست ساده به نظر برسد ولی مطمئن باشید این ساده بودن برایتان محدود به شمار اندکی از واژگان است! همیشه کوشش کنید خود را با شکل های مختلفی که یک واژه ممکن است به خود بگیرد آشنا کنید. این آشنا کردن میتواند از راه بررسی دقیق واژه در فرهنگ لغت یا خواندن دقیق متن ها و یا “کشیدن نمودار واژگان” باشد.
گرچه کتاب های بسیاری در زمینه لغات انگلیسی به این موضوع پرداخته اند و هر کدام چند فصلی در این زمینه کار کرده اند، در سطح آیلتس و تافل حرفه ای ترین کتابی که به این موضوع به شیوه نموداری یا گروهی پرداخته دو کتاب زیر هستند که از کتاب های استثنایی در زمینه لغات ضروری آیلتس/تافل به شما میروند:
Focus on Vocabulary 1
Focus on Vocabulary 2
با خواندن این دو کتاب از گستره و اشکال گوناگون واژه هایی که تا بحال نمیدانستید شگفت زده خواهید شد ولی این دو کتاب در بالای پهرست بهترین های استاد های حرفه ای آیلتس و تافل جای گرفته اند چرا که در آن ها متن هایی استاندارد با واژگان و تمرین های استاندارد به کار گرفته شده و حاصل پژوهش هایی در زمینه واژه آموزی زبان آموزان کشورهای غیر انگلیسی زبان است.
این دو کتاب همچنین برای هر کس که بدنبال نمره بالای 6.5 آیلتس/80 تافل هست بسیار توصیه میشود. آشنایی با این دو کتاب و شیوه منحصر به فرد واژه آموزی آن ها برای بسیاری از زبان آموزان همچون یافتن وسیله نقلیه ای فراتر از زمان در یک مسیر بیابانی تمامی نشدنی است!
(6) ترکیب یا “با هم آیی” واژگان کلیدی را بیاموزید:
آشنایی با “واژه هایی که همواره باهم می آیند” یا “باهم آیی” یا “Collacation” ها و به کار گیری آن ها موقع صحبت کردن (speaking) و نوشتن(writing) یکی از معیارهای اصلی شناخت زبان آموزان تازه کار و کارکشته است. بنا به گفته دست اندرکاران آزمون های آیلتس و تافل “ترکیب ها” از معیارهای نمره دهی در بخش های نوشتن(writing) و صحبت کردن(spaking) است. هرچقدر زبان آموز بر این بخش مسلط تر باشد، به یک بومی انگلیسی زبان شبیه تر صحبت میکند یا مینویسد و نمره او بالاتر خواهد بود.
برای مثال شاید بسیاری(95%) از زبان آموزان معنی واژه “desicion” را از دوران دبیرستان یا آموزشگاه ها به فارسی بدانند. دسته کمتری هستند که میتوانند برای این واژه به انگلیسی مثالی بزنند(70%) و کمتر هستند درصدی که میتوانند تعریفی که در فرهنگ واژگان از آن شده را بازگو کنند(40%). با اینهمه زمانی که صحبت آشنایی با ترکیب ها یا “collacation” این واژه و به کار گیری درست آن ها، که در زیر آورده شده، در صحبت و نوشتن به میان می آید شاید این درصد زبان آموزان به 1% برسد.
Verbs
make a decision
take a decision
reach/come to/arrive at a decision
regret a decision
reconsider a decision
reverse a decision
Adjectives
an important decision
a big decision
a major decision
a difficult/hard/tough decision
زبان آموزی که مشخصا با ترکیب ها آشنایی ندارد هرگز نمره بالاتر از 5.5 تا 6 دریافت نمیکند. آشنایی و به کارگیری هوشمندانه ترکیب ها یا “Collacation” به بالا رفتن چشمگیر نمره شما در هر چهار بخش اصلی آزمون های آیلتس و تافل خواهد انجامید.
دو کتابی که در بخش 5 معرفی کردیم تاکید و پافشاری بسیاری بر این بخش دارند و تمامی فصل های این کتاب پر از تمرین هایی در این زمینه است.
Focus on Vocabulary 1
Focus on Vocabulary 2
(7) به کار گیری از نرم افزارهایی برای آموختن واژگان
نرم افزارها ابزارهای بسیار سودمندی هستند که نسل های گذشته در به کار گیری از آن ها محروم بوده اند و فرصتی استثنایی برای یک زبان آموز هستند تا بتواند صد ها ساعت پر مشقت را در راه آموختن واژگان ضروری مورد نیاز خود برای آزمون و زندگی آینده در دانشگاه و کشور انگلیسی زبان را براحتی با یک میان بر هوشمندانه پشت سر بگذارد.
نرم افزارها گزینه ای فوق العاده هستند زیرا (یک) سرعت آموختن با آن ها بسیار بالاتر از شیوه های کهنه و سنتی است و (دو) زبان آموزان به شکل شنیداری واژه ها توجه بیشتری میکند و (3) نمونه های خوبی برای آن ها میبینید، (4) سرعت واژه آموزی خود را در هر روز تنظیم میکند و (5) در برخی از آن ها همچون نارسیس ماکزیمم امکان تولید فایل های خروجی صوتی و گوش کردن به آن ها در زمان های مرده و بی بازده وجود دارد.
نرم افزاری که در ایران براحتی و با هزینه ای ناچیز در دسترس همه زبان آموزان است، نرم افزار نارسیس ماکزیمم است که پیشنهاد میکنیم این نرم افزار را حتما امتحان کنید و بخت خود را برای رسیدن به نمره ای درخشان در آزمون بالا ببرید.
بخش هایی این نوشته از اینجا گرفته شده است.
بیشتر بخوانید:
بزرگترین مجموعه منابع تمرین و تقویت لیسنینگ آیلتس
مستند برای تقویت لغات و لیسنینگ آیلتس
آموزش نحوه نوشتن مقدمه در رایتینگ Task 2 آیلتس و تافل
توصیه های تقویت ریدینگ تافل (سطح پیشرفته نمره ۲۲ تا ۳۰)
آموزش گام به گام نوشتن رایتینگ تافل آیلتس Task 2