بخش لیسنینگ یکی از بخش های دشوار برای بسیاری از زبان آموزان است و نمره مهارت شنیداری یا لیسنینگ شمار چشمگیری از زبان آموزان و متقاضیان مدرک آیلتس و تافل آنچنان که باید خشنود کننده نیست. پیش از این درباره راه های گوناگون تقویت لیسنینگ برای دو آزمون آیلتس و تافل و همچنین تقویت کلی لیسنینگ زبان انگلیسی صحبت کردیم. در اینجا درباره تقویت لیسنینگ برای زبان آموزانی مینویسیم که بصورت خودخوان یا آموزشگاهی در حال آماده شدن برای آیلتس هستند ولی در پی آنند که بازده کار خود را به بالاترین میزان برسانند.
در اینجا شیوه کار را بصورت یک فرایند 3 مرحله ای بررسی میکنیم:
1. تهیه قوی ترین منابع لیسنینگ
گام نخست برای شما باید تهیه بهترین منابع لیسنینگ باشد. گرچه تمامی منابع در نهایت در لیسنینگ شما سودمند خواهند بود ولی بهترین منابع به معنی بالاترین بازده و کمترین هدررفت زمان است. اگر مدرس حرفه ای آیلتس یا تافل را میشناسید که واقعا در کار خود خوب عمل میکند و برپایه تجربه های شخصی از زبان آموزانی که به نمره های بالا دست یافته اند منبع معرفی میکند میتوانید به ایشان اعتماد کنید اما به سایت هایی که تنها بدنبال جمع کردن بازدید کننده به هر قیمت هستند هرگز اعتماد نکنید. این سایت ها معمولا دانشی در زمینه معرفی منابع نداشته و تمرکز ایشان ظاهر، سرعت و مورد پسند واقع شدن سایت است نه محتوای آموزشی مطالب ارائه یا پیشنهاد شده.
برای آشنایی با بهترین منابع لیسنینگ میتوانید جستجویی در اینترنت انجام دهید و منابع را با یکدیگر مقایسه کنید ولی در نهایت باید منابع را خریداری کرده و از روی کتاب کار را دنبال کنید. در اینجا به معرفی چند نمونه از این منابع میپردازیم.
توجه کنید همانند این کتاب ها بسیار هستند و معرفی این منابع به معنای سودمند نبودن دیگر منابع نیست. با اینهمه برتری این کتاب ها در سطح بندی آن هاست که میتواند برای زبان آموزانی با پایه ضعیف تا زبان آموزان سطح پیش آیلتس یا پیش تافل مناسب باشند.
همچنین بخش لیسنینگ و بانک فایل های شنیداری کتاب هایی مثل کتاب های ترمیک آموزشگاه ها همچون Four Corners یا Topnotch یا Cutting Edge و بسیاری دیگر نیز خالی از لطف نیست ولی به باور من کتاب هایی که در بالا نام بردیم میتوانند سودمند تر باشند (تنها دیدگاه شخصی من است!).
.
2. آغاز یک برنامه ریزی حرفه ای و بهینه
اما حتی دستیابی و خریداری بهترین منابع لیسنینگ زبان انگلیسی مناسب با سطح شما نیز پایان کار نیست چرا که یک روش کار و طرح درس کم بازده میتواند به شکست انجامیده و یک روش بهینه با پایداری و جدیت به موفقیت و پیروزی بیانجامد.
یک برنامه ریزی حرفه ای برای بهره گیری از منابعی که در بالا معرفی شد میتواند به این صورت باشد: حتما با یک زمانبندی مشخص و با جدیت و بصورت پیوسته کار را پیش ببرید یا کلا کار را آغاز نکنید و زمانتان را هدر ندهید! جسته گریخته خواندن تنها زمان شما را هدر خواهد داد.
به ویژه اگر به آزمون نزدیک هستید یک برنامه ریزی هر روزه برای تقویت لیسنینگ داشته باشید. برای مثال به برخی زبان آموزان پیشنهاد میکنیم روزی 1 یا 2 فصل از کتاب لیسنینگ تعیین شده برای ایشان را گوش کرده و به تمرین ها پاسخ دهند.
بخش تکمیلی کار که بسیاری یا از آن بی خبر هستند یا آن را جدی نمیگیرند بخش واژگان یا لغات تازه آخر کتاب و بخش متن نوشتاری مکالمه های داخل کتاب است که پیش از این نیز درباره آن ها صحبت کرده ایم. اگر بدنبال بالا بردن بازده کار و پیشگیری از هدر رفتن زمان خود هستید باید با پیش رفتن در هر فصل واژگان تازه آن فصل را نیز با نهایت دقت و البته بصورت انگلیسی به انگلیسی بیاموزید. شاید این بخش بزرگترین تفاوت شیوه های خودخوان و آموزشگاهی از یک سو و شیوه موفق تدریس خصوصی از سوی دیگر باشد. زبان آموزان بطور طبیعی گرایش به حفظ کردن معادل فارسی واژگان دارند یا اصلا سراغ آموختن واژگان کتاب های لیسنینگ نمیروند و همین امر به شکست آن ها و کند شدن روند آموختن این مهارت منجر میشود.
توجه داشته باشید باید واژگان تازه هر فصل را در دیکشنری تک زبانه انگلیسی به انگلیسی جستجو کرده و معنای آن را به انگلیسی بیاموزید. همچنین پس از پاسخ دادن به تمرین ها کوشش کنید چند بار دیگر به فایل ها گوش کرده و متن نوشتاری آن در آخر کتاب یا Transcript یا Audio Script آن را به دقت نگاه کرده و خط به خط گفت و گو را دنبال کنید. در مرحله پایانی کتاب را کنار گذارده و تنها به فایل گوش کنید و ببینید چند درصد از آن را متوجه میشوید. اگر تنها مفهوم کلی را متوجه میشوید در آغاز یا میان راه هستید ولی اگر میتوانید تک تک واژه ها را تشخیص دهید در حال پیشرفت بوده یا در مرحله بالاتری قرار دارید و میتوانید کم کم به خواندن کتاب بعدی در سطح بالاتر فکر کنید.
.
3. تقویت همزمان واژگان انگلیسی
همانطور که در بخش 2 نیز گفته شد بدون تقویت همزمان واژگان پیش رفتن و تقویت لیسنینگ به ویژه برای آزمون های آیلتس و تافل با سطح بالایی از واژگان آکادمیک و ناآشنا ناممکن است. برای همین کوشش کنید در مرحله نخست تمامی لغات آخر کتاب را بصورت انگلیسی به انگلیسی و با نوشتن مثال (نه هم معنی یا متضاد!) برای هر لغت از یک دیکشنری یا فرهنگ لغت استاندارد و خوب حفظ کنید.
همچنین کوشش کنید همزمان برنامه ای برای تقویت لغات خود داشته باشید. معمولا لغاتی که در بخش لیسنینگ زبان انگلیسی بصورت کلی و در آیلتس و تافل به ویژه با آن ها برخورد میکنید بسیار ساده تر از بخش ریدینگ هستند. ولی این به آن معنی نیست که نباید کوششی برای آموختن آن ها داشته باشید.
باید همتراز با سطح زبان خود به خریداری یک منبع خوب برای لغات اقدام کنید. البته تعیین این کتاب بسیار کلیدی و وظیفه یک استاد حرفه ای و چیره دست است ولی در زیر 2 کتاب سودمند برای شما معرفی میکنم که میتوانند گزینه های خوبی برای شما باشند.
کتاب های Oxford Word Skills در 3 سطح به چاپ رسیده اند و از معروف ترین کتاب های واژگان میباشند. توجه کنید تنها دو سطح نخست Basic و Intermediate مناسب لیسنینگ هستند و سطح پیشرفته هرگز در دستور کار نیست. هر کتاب 80 فصل داشته و بهمراه یک نرم افزار بسیار سودمند است که در هر فصل برخی از واژگان (نه همه) را با زبانی تازه و با امکانات چند رسانه و مناسب جهان امروز آموزش میدهند!
یک طرح درس حرفه ای برای تقویت لیسنینگ باید دربرگیرنده یک منبع خوب برای تقویت لغات نیز باشد. اگر تمامی مواردی که در بالا گفته شد را رعایت کنید و روزانه 1 تا 2 ساعت زمان برای این کار بگذارید بی گمان میتوانید در سطح لیسنینگ خود یا زبان آموزتان یک دگرگونی چشمگیر پدید بیاورید.
.
امیدوارم این نوشته که برگرفته از تجریه های شخصی در کلاس های خصوصی آیلتس و تافل من در چند سال گذشته بوده و با بالاترین بازده در میان زبان آموزان همراه بوده بتواند برای شما بعنوان زبان آموز یا آموزگار زبان انگلیسی در سراسر کشور سودمند باشد. اگر پرسشی در این زمینه داشتید از بخش دیدگاه ها بهره بگیرید.
پیرور باشید،
ابوالقاسمی
بیشتر بخوانید:
دانلود ویدئوی آموزشی نکته های لیسنینگ آیلتس از British Council
دانلود ۱۰ نمونه listening آزمون آیلتس بهمراه پاسخنامه
دانلود ۲۰ قسمتی مجموعه آموزشی اخبار VOA
دانلود بهترین کتاب های لیسنینگ زبان انگلیسی و Pre-IELTS
دانلود ویدیوی سخنرانی های TED برای تقویت لیسنینگ آیلتس و تافل
دانلود فایل های لیسنینگ تافل ibt
دانلود نرم افزار جستجو و ضبط برنامه رادیوهای اینترنت
دانلود نمونه لیسنینگ آیلتس بخش اول IELTS Listening Part 1
دانلود نمونه لیسنینگ آیلتس بخش سوم IELTS Listening Part 3
آموزش گام به گام نوشتن رایتینگ آیلتس Task 2
جدول، نمودار، و گراف رایتینگ آیلتس آکادمیک Task 1
دانلود جزوه رایتینگ آیلتس آکادمیک Task 1
دانلود کتاب رایتینگ آیلتس تافل با ۱۸۵ نمونه Essay
دانلود ویدئو (فیلم) مصاحبه اسپیکینگ آیلتس نمره ۸
دانلود کتاب رایتینگ آیلتس تافل با ۱۸۵ نمونه Essay
اطلاعات بیشتر و تماس درباره دوره های فشرده آیلتس و تافل و مکالمه زبان انگلیسی