یکی از بزرگترین چالش ها بر سر راه زبان آموزان و متقاضیان آزمون های آیلتس و تافل بخش خواندن یا ریدینگ و به ویژه مساله درک مطلب است. ممکن است برخی از زبان آموزان دایره لغات وسیعی داشته باشند ولی نتوانند معنی جمله ها به ویژه جمله های بلند تر و ساختارهای پیچیده تر دستوری را درک نمایند. این دسته زبان آموزان معمولا کارکرد ضعیفی در پاسخ دادن به سوالات بخش درک مطلب ریدینگ از خود نشان میدهند. در این نوشته کوشش میکنیم دلایل این موضوع را برشمرده و بصورت خلاصه راهی برای تقویت این مهارت پیشنهاد کنیم.
پرت شدن حواس و عدم تمرکز بر روی متن
شاید مهمترین عامل عملکرد ضعیف زبان آموزان پس از به کار بردن روش های غلط حفظ کردن لغات و ضعف در تند خواندن متن های ریدینگ آیلتس و تافل، مساله پرت شدن از موضوع بهنگام خواندن و ناتوانی در تمرکز بر متن پیش رو باشد. این مساله برای بسیاری از زبان آموزان حتی تا روز آزمون یکی از مشکلات بزرگ به شمار میرود که موجب از دست رفتن نمره ایشان در بخش ریدینگ میشود.
روزنامه ای خواندن متن های آیلتس و تافل
یک مشکل دیگر زبان آموزان خواندن متن ها بدون واکاوی و تجزیه و تحلیل آن هاست. درست همانند روزنامه خواندن برخی از کارمندان یا راننده ها تنها برای گذراندن زمان و نه برای درک عمیق و به چالش کشیدن مفهوم پیش کشیده شده در متن. این روش خواندن که متاسفانه در برخی از زبان آموزن دیده میشود باید بدرستی شناسایی شده و تصحیح شود. خواندن متن ها باید آگاهانه، همراه با پیوند دادن مفهوم یا موضوع کلی با دانسته های پیشین و با واکاوی فعال آن ها در ذهن همراه باشد. اگر مدرس آیلتس یا تافل هستید از زبان آموز خود بخواهید اینگونه متن ها را بررسی نمایند و همیشه کوشش کنید از ایشان سوالاتی را پرسیده تا میزان درک مطلبشان برای شما آشکار شود.
راهی برای بهبود درک مطلب در ریدینگ ها
پیش از این درباره روش کنفرانس دادن زبان آموز برپایه ریدینگ های 300 تا 500 کلمه های صحبت کردیم. اگر بدنبال تقویت مهارت ریدینگ، افزایش سرعت خواندن متن و در نهایت بهبود وضعیت درک مطلب خود هستید این روش میتواند بسیار سودمند باشد. روش دیگر خلاصه نویسی 100 کلمه ای از سوی یک متن 400 تا 700 کلمه ای است. از زبان آموز خود بخواهید یک متن 400 تا 700 کلمه ای که در حدود نیم تا یک صفحه خواهد بود را در 3 تا 4 دقیقه خوانده و بدون یادداشت برداری یا نوشتن note شروع به نوشتن خلاصه ای از متن خوانده شده نماید. این خلاصه باید 3 تا 5 جمله یا حدود 100 کلمه باشد. اگر خودتان زبان آموز هستید باید همین روش را اجرا کرده و توجه کافی به زمان داشته باشید.
تکرار این روش خواندن متن و خلاصه نویسی آن سبب میشود زبان آموز به ویژه پس از چندین بار تکرار توجه بسیار بیشتری به متن داشته باشد و زیر و بم آن را با موشکافی بیشتری بررسی نماید و از خواندن آن بصورت روزنامه ای پرهیز کند. در مرتبه های نخست ممکن است زبان آموز نتواند چیز زیادی بنویسد یا از نوشتن جزئیات با اهمیت یا حتی محتوای کلی ناتوان باشد. این شیوه به زبان آموز کمک میکند نه تنها به جزئیات و محتوای کلی توجه بیشتری داشته باشد بلکه توان حافظه خود را برای جای دادن جزئیات بیشتر بهبود ببخشد.
چه منابعی برای روش خلاصه نویسی سودمند هستند؟
میتوان با هر کتاب ریدینگ زبان انگلیسی این شیوه را به کار گرفت ولی کسانی که بدنبال برگزاری امتحان آیلتس یا تافل هستند باید متن هایی را گزینش کنند که همسو با این آزمون ها باشد. رویهمرفته هر چه متن حالت داستانی داشته باشد بازگو کردن یا خلاصه نویسی آن برای زبان آموزان ساده تر خواهد بود و هرچه گسسته بوده و پراکنده گویی یا جزئیات بدون پیوند در آن بیشتر باشد زبان آموز با دشواری بیشتری روبرو خواهد بود. برخی از بهترین منابع در زیر آورده شده اند.
از متن های ریدینگ کتاب های New Insight into IELTS میتوانید برای این کار استفاده کنید.
اگر در سطح پایین تری هستید(نمره 3 تا 4 آیلتس) و درک این متن ها برای شما دشوار است میتوانید از Workbook همین کتاب استفاده نمایید که دربرگیرنده متنهای ساده تری است. از برتری های ریدینگ های این کتاب نزدیکی و همسانی بسیار زیاد آن ها با آزمون های اصلی آیلتس است.
اگر در سطح پایین تر از نمره آیلتس هستید یا کلا برای ارتقاء مهارت درک مطلب بدون هدف آزمون های آیلتس یا تافل فعالیت مینمایید میتوانید از کتاب های Select Readings بهره بگیرید. این کتاب ها از منابع پیش آیلتس/پیش تافل به شمار می آیند و متن ساده تر و حالت داستانی بیشتری دارند که کار را برای زبان آموز ساده تر مینماید.
پس از پیشرفت در این زمینه میتوانید از کتاب هایی که دربرگیرنده ریدینگ های سخت تر آیلتس(تا سطح نمره 5) هستند کمک بگیرید. یکی از بهترین این کتاب ها میتوانید کتاب Get Ready for IELTS Reading Collins باشد. این کتاب در 12 گفتار به چاپ رسیده و 6 گفتار یا فصل نخست آن کمابیش ساده تر میباشند. هر گفتار از 3 بخش کوچکتر تشکیل شده که دربرگیرنده نکته های سودمند امتحان آیلتس و نمونه ریدینگ های خوبی برای تمرین تست زنی و مهارت درک مطلب میباشند. درباره این کتاب میتوانید در سایت کالینز www.collins.co.uk بیشتر بخوانید یا آن را مستقیما از برخی سایت های فارسی زبان دانلود نمایید.
بیشتر بخوانید:
بهترین کتاب برای ریدینگ آیلتس جنرال و آکادمیک
بررسی بهترین کلمه ها و عبارت ها برای بالا بردن نمره آیلتس(۱)
منابع خودخوان (بدون کلاس) آیلتس آکادمیک جنرال
یادگیری زبان انگلیسی بدون رفتن به کلاس
دانلود فهرست کامل واژگان آکادمیک(دانشگاهی)
دانلود گلچین پر کاربردترین ۳۰۰۰ واژه زبان انگلیسی
دانلود جزوه لغات ضروری آیلتس تافل (برای اولین بار در ielts2)